Resultado da pesquisa (4)

Termo utilizado na pesquisa Fernandes S.A.

#1 - Frequency, serotyping and antimicrobial resistance pattern of Salmonella from feces and lymph nodes of pigs, 36(12):1165-1170

Abstract in English:

ABSTRACT.- Guerra Filho J.B.P., Yamatogi R.S., Possebon F.S., Fernandes S.A., Tiba-Casas M.R., Lara G.H.B., Ribeiro M.G. & Pinto J.P.A.N. 2016. Frequency, serotyping and antimicrobial resistance pattern of Salmonella from feces and lymph nodes of pigs. Pesquisa Veterinária Brasileira 36(12):1165-1170. Departamento de Higiene Veterinária e Saúde Pública, Faculdade de Medicna Veterinária e Zootecnia Universidade Estadual Paulista, Distrito de Rubião Júnior s/n, Botucatu, SP 18618-970, Brazil. E-mail: josepaes@fmvz.unesp.br Salmonellosis is a foodborne disease caused by bacteria of the genus Salmonella, being pigs and pork-products potentially important for its occurrence. In recent decades, some serovars of Salmonella have shown increase of resistance to conventional antimicrobials used in human and animal therapy, with serious risks for public health. The aim of this study was to evaluate feces (n=50), mediastinal (n=50), mesenteric (n=50) and mandibular (n=50) lymph nodes obtained from slaughter houses for Salmonella spp. Positive samples were serotyped and subjected to an in vitro antimicrobial susceptibility test, including the extended-spectrum beta-lactamase (ESBL) production. Salmonella species were identified in 10% (20/200) of total samples. From these, 20% (10/50) were identified in the submandibular lymph nodes, 18% (9/50) in the mesenteric lymph nodes, 2% (1/50) in feces and 0% (0/50) in the mediastinal lymph nodes. The serotypes found were Salonella Typhimurium (55%), S. enterica subsp. enterica 4,5,12: i: - (35%), S. Brandenburg and S. Derby with 5% (5% each). All strains showed resistance to at least one antimicrobial; 90% were resistant to four or more antimicrobials, and 15% were multidrug-resistant. Resistance to ciprofloxacin, tetracycline and nalidixic acid was particularly prevalent amongst the tested serovars. Here, we highlighted the impact of pigs in the epidemiological chain of salmonellosis in domestic animals and humans, as well as the high antimicrobial resistance rates of Salmonella strains, reinforcing the necessity for responsible use of antimicrobials for animals as an emergent One Health issue, and to keep these drugs for human therapy approaches.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Guerra Filho J.B.P., Yamatogi R.S., Possebon F.S., Fernandes S.A., Tiba-Casas M.R., Lara G.H.B., Ribeiro M.G. & Pinto J.P.A.N. 2016. Frequency, serotyping and antimicrobial resistance pattern of Salmonella from feces and lymph nodes of pigs. [Isolamento, sorotipagem e padrões de resistência a antimicrobianos de Salmonella em fezes e linfonodos de suínos.] Pesquisa Veterinária Brasileira 36(12):1165-1170. Departamento de Higiene Veterinária e Saúde Pública, Faculdade de Medicna Veterinária e Zootecnia Universidade Estadual Paulista, Distrito de Rubião Júnior s/n, Botucatu, SP 18618-970, Brazil. E-mail: josepaes@fmvz.unesp.br Nas últimas décadas, o aumento de cepas circulante de Salmonella concomitantemente a resistência microbiana tem despertado a preocupação dos órgãos de Saúde Pública. Deste modo, o objetivo do presente trabalho foi pesquisar a presença de Salmonella a partir de fezes (n=50), linfonodos mediastinos (n=50), mesentéricos (n=50) e submandibular (n=50) oriundos de um abatedouro suíno. As cepas isoladas foram sorotipadas e testadas quanto a resistência antimicrobiana. A presença de Salmonella isolada foram em 10% (20/200) do total de amostras, sendo 20% dos linfonodos submandibulares, 18% dos linfonodos mesentéricos e 2% das fezes. Os sorotipos encontrados foram S. Typhimurium (55%), S. enterica subsp. enterica 4,5,12: i: - (35%), S. Brandenburg (5%) e S. Derby (5%). Todas a cepas apresentaram resistência a pelo menos um antimicrobiano testado, sendo 90% resistente pelo menos quatro antimicrobianos. Destes, 15% foram classificadas como multidrogas resistentes. Os antimicrobianos mais resistentes entre os sorovares isolados foram a ciprofloxacina, tetraciclina e o ácido nalidixico. A presença de cepas de Salmonella resistente a antimicrobianos na espécie suína tem gerado um grande impacto epidemiológico entre homem e animal, reforçando cada vez mais a necessidade do uso adequado de drogas principalmente relacionado com o tema “One Health”.


#2 - Salmonella in broiler frozen carcasses, 20(1):39-42

Abstract in English:

ABSTRACT.- Santos D.M.S., Berchieri Jr A., Fernandes S.A., Tavechio A.T. & Amaral LA. 2000. [Salmonella in broiler frozen carcasses.] Salmonella em carcaças de frango congeladas. Pesquisa Veterinária Brasileira 20(1):39-42. Depto Patologia Veterinária, Fac. Ciências Agrárias e Veterinárias, Campus de Jaboticabal, Via de acesso Paulo Donato Castellane s/n, Jaboticabal, SP 14870-000, Brazil. Hundred and fifty frozen broiler carcasses of four commercial brands, purchased at retail stores for Salmonella research, were examined: 43 of the carcasses referred to each of the brands A, B, D and 21 of brand C. Thirty-two percent of the samples were found positive; 11 serotypes were identified as S. Agona, S. Anatum, S. Enteritidis, S. Hadar, S. Havana, S. Mbandaka, S. Montevideo, S. Ouakam, S. Poona, S. Schwarzengrund and S.14, 5, 12:-. Antibiogram testing of the isolated strains showed 100% resistance to ampicilin, 75.0% to cefhalotin, 52.1 % to cephoxitin, 22.9% to tobramicin, 6.2% to polimixin B and to tetracyclines, 4.2% to gentamicin, and 2.1% to netilmicin, to aztreonam and to amicacin. All strains showed total sensibility to chloramphenicol and to sulfazotrim.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Santos D.M.S., Berchieri Jr A., Fernandes S.A., Tavechio A.T. & Amaral LA. 2000. [Salmonella in broiler frozen carcasses.] Salmonella em carcaças de frango congeladas. Pesquisa Veterinária Brasileira 20(1):39-42. Depto Patologia Veterinária, Fac. Ciências Agrárias e Veterinárias, Campus de Jaboticabal, Via de acesso Paulo Donato Castellane s/n, Jaboticabal, SP 14870-000, Brazil. Um total de 150 carcaças de frango congeladas, de quatro marcas comerciais, foram analisadas para pesquisa de Salmonella. Foram examinadas 43 carcaças de cada uma das marcas A, B, D e 21 da marca C. Observou-se um percentual de 32,0% de contaminação. Foram identificados 11 sorotipos: S. Agona, S. Anatum, S. Enteritidis, S. Hadar, S. Havana, S. Mbandaka, S. Montevideo, S. Ouakam, S. Poona, S. Schwarzengrund e S. I 4, 5, 12: -. O antibiograma das cepas mostrou 100% de resistência à ampicilina, 75,0% à cefalotina, 52, 1 % à cefoxitina, 22,9% à tobramicina, 6,2% à polimixina B e à tetraciclina, 4,2% à gentamicina e 2,1% à netilmicina, ao aztreonam e à amicacina. Todas as cepas apresentaram sensibilidade total ao cloranfenicol e ao sulfazotrim.


#3 - Efficacy of selenite-novobiocin and tetrathionate-novobiocin. broths in survey of Salmonella from meat meal

Abstract in English:

Selenite-novobiocin (SN) and tetrathionate-novobiocin (TN) broths were compared for the isolation of Salmonella from meat meal, It was also investigated the correlation between the occurrence of the indicator organisms and of Salmonella. SN and TN were equally effective. It was verified that none of these indicator groups (total coliforms and fecal coliforms) are reliable as an index for Salmonella contamination in meat meals. There was no correlation between Salmonella counts and the number of isolated Salmonella colonies.

Abstract in Portuguese:

Os caldos selenito-novobiocina (SN) e tetrationat-onovobiocina (TN) foram comparados durante o isolamento de Salmonella de amostras de farinha de carne utilizadas para fabricação de ração animal. Também, foram realizadas contagens de Salmonella e de coliformes (total e fecal) para verificar se é possível estabelecer alguma correlação entre a presença de coliformes e a presença e o isolamento de Salmonella. De acordo com os resultados obtidos, o caldo SN e o caldo TN demonstraram rendimento semelhante. As contagens de coliformes (total e fecal) segundo a análise estatística, não apresentaram correlação alguma (positiva ou negativa) com a contagem de Salmonella e com o número de cepas isoladas através dos caldos SN e TN. Também não foi constatada correlação entre a contagem de Salmonella e o número de cepas isoladas.


#4 - Preenrichment and direct enrichment in survey of Salmonella

Abstract in English:

A comparison on several different culture procedures for Salmonella isolation from meat meals was made, using lactose broth, buffered peptone water, quarter strength Ringer's solution for preenrichment and selenite-novobiocin for direct enrichment in cultures incubated at 37ºC and -43°C, with or without a layer of vaseline. All preenrichment procedures using cultures incubated at 43°C were superior to preenrichment ones using cultures incubated at 37ºC and direct enrichment procedures using both 37ºC and 43ºC incubation temperatures. Nothing seemed to be gained by the use of a vaseline layer over for the purpose of stopping aerobic incubation. In what concerns lactose broth, buffered peptone water and quarter strength Ringer's solution media, no significant differences for efficiency were found.

Abstract in Portuguese:

O presente estudo teve o propósito de avaliar, durante investigação da presença de Salmonella em farinha de carne, o aproveitamento da solução de Ringer 1/4 (SR 1/4), como pré-enriquecimento, em comparação com o caldo lactosado e a água peptonada tamponada (APT) e também com o caldo selenito-novobiocina (SN) como enriguecimento direto, incubados a 37ºC ou a 43ºC, com ou sem uma camada de vaselina. Os resultados alcançados demonstraram que a 37ºc é indiferente utilizar o pré-enriquecimento ou o enriquecimento direto. Mas a 43ºC o pré-enriquecimento apresenta rendimento superior ao enriquecimento direto incubado a 37ºC e a 43ºC e ao pré-enriquecimento incubado a 37ºC. A adição de vaselina é dispensável, por que não melhora o índice de isolamento. Quanto ao pré-enriquecimento, constatou-se que a SR 1/4 pode ser aproveitada em substituição ao caldo lactosado e à APT.


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